tiistai 13. elokuuta 2013

rv 9+5

Nyt aletaan pikkuhiljaa siirtyä kohti sitä maagista 12 raskausviikon rajapyykkiä, jolloin keskenmenon riski alenee huomattavasti. Ylihuomenna ollaan jo 1/4 osa käyty raskaudesta! Aika menee tosi nopeesti. Toisaalta nopeamminkin vois mennä, olis kiva nimittäin tuntea jo potkuja ja liikettä ettei ainoa merkki raskaudesta olis positiivinen raskaustesti ja tappava väsymys. Paha olokin on siirtynyt syrjään toistaiseks, vaikka välillä kylläkin tulee edelleen huono olo, etenkin iltaisin.
29.8 on ensimmäinen ultra ja sillon tuleekin tasan 12 viikkoa täyteen. Ei jaksais odottaa sinne asti!

Viimeviikolla käytiin mun serkun luona juhlimassa hänen synttäreitä ja siellä yhellä vieraalla oli pieni, 3kk vanha vauva mukana. Mua kiinnosti hirveesti miten Kasper siihen suhtautuu, et pelkääkö se pientä vai alkaako heti esim. leikkimään sen kanssa. Näytin Kasperille pientä vauvaa turvakaukalossa ja Kasper hetken katseli vähän kauempaa ja meni sitten kyykkyyn vauvan eteen ja alko juttelemaan tälle. Kasper yritti keinuttaa vauvaa siinä kaukalossa ja tarjos oman tutinsa vauvalle, kun sillä ei näyttänyt olevan omaa :D Tietenkään tommonen pikatapaaminen ei anna oikeestaan minkäänlaista osviittaa tulevaan, koska silloin vauva on kokoajan meijän arjessa mukana ja Kasperin huomiointi pakostikkin vähenee vauvan tultua. Kasper on sillon muutamaa kuukautta vailla 2v, joten ikäkin voi vaikuttaa paljon, kun osaa luultavasti äkkäillä paremmin kuin nyt... No, sen näkee sit kuin hyvin/huonosti Kasper suvaitsee uuden sisaruksen!

Tästä raskaudesta sen verran, että mä kuulen kokoajan tosi ristiriitaisia juttuja.
Joku sivusto kertoo raskaudenaikaisen kuumeen olevan kohtalokas sikiölle ja aiheuttavan keskenmenoa, kohtukuolleisuutta suuremmilla viikoilla tai jopa vastasyntyneelle jotain. Terveyskirjaston sivu taas kertoo, että kuumella ei ole mitään tekemistä sikiön terveyden kanssa, eikä se vaikuta mitenkään kuolleisuuteen eikä keskenmenoihin.???? Mulla oli Kasperin aikana elämäni korkein kuume, eikä kukaan sanonut sanallakaan mitään sen vaarallisuudesta. Neuvolassa ei sanota mitään kuumeesta tai ylipäätään flunssan sairastamisesta raskauden aikana, kun sen oletetaan olevan normaalia siinä määrin, että raskaana olevan naisen vastustuskyky heikkenee sen verran, että voi saaada puolet helpommin flunssan tarttumaan itselleen, kuin jos ei olis raskaana. Kuumeeltahan ei voi välttyä jos se on tullakseen, mutta kyllä mä meinaan korkeeseen kuumeeseen ottaa panadolin, koska kumpikaan ei oo hyväks sikiölle, mutta panadolilla saa kuumeen hetkeks pois ja lääkeainekkin haihtuu aika nopeesti kuitenkin pois kehosta. Jokatapauksessa, tässä vielä tietoisku raskausviikko 10:stä ;)

Keskenmenon riski pienenee (päivä päivältä)

Hedelmöittymisestä on kulunut 56 päivää. Munuaiset, keuhkot, sukupuolielimet, vatsa, suolet ja muut sisäelimet ovat muodostuneet ja alkaneet tehdä yhteistyötä, mutta ne eivät ole vielä täysin kehittyneitä. Sydän on täysin kehittynyt ja lyö rytmikkäästi. Sydämen ja hermoston toiminnoista suuri osa on nyt täysin valmiita. Lapsi erittää jo hieman virtsaa lapsiveteen.
Sormien ja varpaiden välinen iho häviää (nivelten ja kynsien kohdat voi jo aavistaa), ja voit nähdä lapsen olkapäät, käsivarret, lonkat ja polvet.
Kilpirauhanen aloittaa hormonituotannon tällä raskausviikolla. Lapsi voi saada hikan ensimmäisen kerran. Lapsen suussa kehittyvät ensimmäisten maitohampaiden aihiot. Makunystyrät ja sisäkorva ovat paikallaan (lapsi ei kuitenkaan kuule vielä).
Voidaan sanoa, että luonnos on valmis ja että seuraavat 30 viikkoa kuluvat koko kuvan parantelussa ja kehittämisessä.
 Nyt hän voi jo liikkua tarkoituksellisesti, eli aivot ohjaavat liikkumista. Hermosto on niin kehittynyt, että hänellä on tuntoaisti.
Jos voisit koskettaa lastasi, hän pystyisi aistimaan kosketuksesi.

4 kommenttia:

  1. <3 ihanaaa !! Kaikki menee varmasti ja ainakin toivottavasti tosi hyvin. Jo yhden lapsen äitinä voin vaan kuvitella ton sun vöyhkän kuumeesta, sama kun itellä tuli raskauden aikana hirveän pahoja oksennustauteja ja luulin että oksennan koko lapsen ulos ' vahingossa' :) Kysy Kasperin neuvolasta noita jos jotain huolta tulee? Ja vinkki jos netistä alkaa kattomaan hammassärystäkin väännetään se ien syöpä :'D rakkautta teijän päiviin ja voikaa hyvin !

    VastaaPoista
  2. Jooo mä oon yrittäny vältellä nettiä nyt kaikin mahdollisin tavoin etten ala kehittään mitää kauhuskenaarioo päässäni, vaikkakin mä jotenki ajaudun aina sinne keskustelupalstoille ihmeellisesti :D

    VastaaPoista
  3. Panadolista ei ole mitään haittaa vauvalle kun pysyy suositusannoksissa. Sillä kun ei ole haittavaikutuksia paitsi yliannosteltuna. Eli huoletta voit ottaa jos tarve on. ;)

    VastaaPoista